یکی از رایج ترین عوارض های بعد از عمل بینی در میان برخی از بیماران ، داشتن حالت تهوع یا حتی استفراغ است. این عارضه به دلایل متعددی بعد از به هوش آمدن رخ داده و ممکن است برای برخی از بیماران خطرناک یا ترسناک باشد. در ادامه از این مطلب همراه ما باشید تا به بررسی علل حالت تهوع و نحوه درمان آن بعد از عمل بینی بپردازیم.
حالت تهوع بعد از عمل بینی
همانطور که گفته شد ، حالت تهوع بعد از عمل بینی یک امر طبیعی است که برای برخی افراد بعد از به هوش آمدن رخ داده و در برخی موارد نیز سبب بالا آوردن فرد و حتی استفراغ خونی می شود. به صورت کلی باید گفت که این یک موضوع چندان جدی نبوده و تنها با رعایت برخی نکات ساده قابل بهبود و درمان خواهد بود.
برخی از دلایل حالت تهوع بعد از عمل بینی عبارت اند از:
- تاثیر داروهای بیهوشی: رایج ترین عارضه ای که داروی بیهوشی به دنبال دارد ، حالت تهوع یا استفراغ است. از این رو باید دانست که یکی از دلایل مشاهده این علائم بعد از جراحی بینی ، استفاده از دارو های بیهوشی در طی جراحی است.
- استرس و اضطراب: بسیاری از بیماران قبل و بعد از عمل دچار استرس می شوند که این موضوع می تواند روی عملکرد دستگاه گوارش تاثیر گذاشته و باعث بروز حالت تهوع شود.
- عدم ناشتایی: برخی بیماران متاسفانه به این موضوع که می بایست کاملا ناشتا (حتی استفاده از شام سبک شب قبل از جراحی) توجهی نداشته و همین باعث می شود که بعد از پایان جراحی و به هوش آمدن ، نیز احساس حالت تهوع یا بالا اوردن شوند.
- خونریزی داخلی و بلع خون: دیگر عامل استفراغ خونی یا حالت تهوع بعد از جراحی نیز بازگشت خون به داخل گلو بوده که معده بعد از به هوش آمدن آن را پس میزند.
موارد و دلایل ذکر شده ناشی از حالت تهوع ، برای همه یکسان نبوده و علائم هر فرد وابسته به واکنش سیستم بدن و نحوه رعایت توصیه های پزشک متفاوت است.
راهکارهای پیشگیری از حالت تهوع بعد از عمل بینی
توصیه می شود که برای کاهش احتمال بروز حالت تهوع بعد از عمل بینی، از روشهای پیشنهادی زیر استفاده کنید که عبارت اند از:
- مصرف داروهای ضد تهوع: استفاده از داروهایی مانند متوکلوپرامید یا اندانسترون البته با تجویز پزشک و جراح شما ، می تواند به کاهش علائم کمک کند.
- رعایت نکات تغذیه بعد از عمل بینی : در روزهای اولیه بعد از عمل، از خوردن غذاهای چرب و پرحجم پرهیز شود؛ در مقابل مصرف غذاهای سبک مانند سوپ و پوره و غیره توصیه می شود.
- هیدراته نگه داشتن بدن: نوشیدن آب و مایعات شفاف به تنظیم سیستم گوارش و کاهش تهوع کمک می کند.
- استراحت کافی: کمبود خواب یا فعالیتهای سنگین می تواند باعث تشدید حالت تهوع شود؛ بنابراین از انجام هر دوی این اقدامات به شدت پرهیز شود.
- دستورات پزشک : پزشک و جراح بینی شما تنها فردی است که از شرایط جسمانی شما مطلع بوده و می بایست شما را راهنمایی کند. بنابراین به هیچ عنوان به توصیه اطرافیان و افراد غیر پزشک توجهی نداشته و حتما به دستورات پزشک خود عمل کنید.
- کم آبی بدن : دهیدراته شدن یا کم آبی بدن نیز می تواند عامل دیگری از علتهای تهوع و استفراغ به شمار برود که تنها راه درمان آن نوشیدن آب به مقدار کافی است.
چرا بعد از عمل بینی خون بالا می آوریم؟
به طور کلی باید گفت که استفراغ خونی یا خون بالا آوردن بعد از عمل بینی ، در اثر آسیب به اندام های داخلی بدن نبوده و در اکثر مواقع به دلیل بازگشت خون به داخل گلو و پس از وارد شدن خون به معده رخ می دهد. هنگام رینوپلاستی ممکن است خون از پشت حلق به گلو ریخته و وارد معده شود و بیمار بعد از به هوش آمدن احساس حالت تهوع یا مزه خون در گلو داشته باشد. بنابراین اگر بعد از به هوش آمدن ، استفراغ خونی کردید نگران نشده و به توصیه های پزشک خود توجه کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
هنگامی که استفراغ و حالت تهوع شما به صورت مکرر تا چند روز پس از عمل ادامه دارد و با علائم دیگر همراه است ، می بایست حتما با پزشک خود مشورت کرده و علائم را بازگو کنید.