پولیپ بینی
پولیپ بینی
پولیپ بینی در حقیقت ، نوعی توده نرم است که در مسیر مجاری بینی و سینوس ها واقع شده است. چنانچه اندازه پوليپ بيني کوچک باشد ، هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد شد تا جایی که حتی نمی توان از وجود آن مطلع شد.
اما هنگامی که پوليپ بيني ، رشد کرده و بزرگتر شود منجر به بسته شدن مجاری تنفسی شده و سبب بروز علائمی همچون ؛ انسداد بینی ، آبریزش بینی ، عفونت مکرر ، کاهش حس بویایی و مواردی از این قبیل خواهد شد که در صورت عدم درمان می تواند فرد را در معرض عوارض جدی تری قرار داده و سلامت وی را به مخاطره بیاندازد.
تشخیص پولیپ بینی
تشخیص اختلال پوليپ بيني امری ساده می باشد. پزشک متخصص پس از بررسی های اولیه ، توسط وسیله ای تحت عنوان رینوسکوپ ، پوليپ بيني را به راحتی تشخیص داده و با تجویز برخی آزمایشات لازم جهت تشخیص محل قطعی و دقیق پولیپ و همچنین نوع آن می تواند روند درمان را آغاز نماید.
درمان پولیپ بینی
پزشک متخصص ؛ در راستای درمان پوليپ بيني ، در ابتدا از طریق دارودرمانی و تجویز دارو اقدام نموده و در صورت عدم حصول بهبودی ، جراحی پوليپ بيني را درخواست خواهد نمود.
روش های غیر جراحی درمان پولیپ بینی
- مصرف آنتی هیستامین
در صورتی که پوليپ بيني ناشی از حساسیت و آلرژی باشد ، بنا به صلاحدید پزشک برای برطرف نمودن حساسیت داروی آنتی هیستامین تجویز می گردد.
- استفاده از اسپری بینی
پزشک متخصص ، دراقدامات اولیه جهت درمان پوليپ بيني ، اسپری های بینی را تجویز می نماید. در بسیاری موارد استفاده از همین اسپری ها منجر به درمان قطعی پولیپ شده و در برخی موارد نیز التهاب پولیپ را کاهش می دهند. چنانچه به کمک اسپری های بینی ، پوليپ بيني درمان نگردد مراحل بعدی درمان و تجویز کورتیکو استروئیدهای خوراکی و تزریقی لحاظ می شود.
- مصرف کورتیکو استروئیدهای خوراکی
در برخی موارد ، پزشکان کورتیکو استروئیدهای خوراکی را به مدت محدود به صورت تکی یا همراه با اسپری تجویز می نمایند. دلیل تجویز کوتاه مدت این دارو ، عوارضی است که به دلیل خوراکی بودن ممکن است در بدن ایجاد نمایند.
- کورتیکو استروئیدهای تزریقی
در صورتی که با استفاده از کورتیکو استروئیدهای خوراکی نیز پوليپ بيني درمان نشود ، پزشک متخصص به ناچار کورتیکو استروئیدهای تزریقی را تجویز می نماید.
درمان پولیپ بینی با جراحی
چنانچه به کمک هیچ از روش های مذکور ، درمان پوليپ بيني صورت نپذیرد به کمک عمل جراحی می توان پوليپ بيني را برطرف نمود.
عمل جراحی پوليپ بيني ، بر اساس اندازه پولیپ ، وضعیت بیمار و صلاحدید پزشک می تواند به یکی از شیوه های ذیل انجام پذیرد.
-
جراحی پولیپ بینی به روش پولیپکتومی
پولیپکتومی ، رایج ترین روشی است که به منظور جراحی پوليپ بيني ( پولیپ هایی که سایز کوچکی دارند ) ، مورد استفاده قرار می گیرد.
این روش از جراحی پوليپ بيني ؛ ممکن است تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی انجام شود.
-
جراحی پولیپ بینی به روش آندوسکوپی سینوس
در مواردی که اندازه پولیپ موجود در بینی ، بزرگ شده باشد ؛ جراحی پوليپ بيني به روش آندوسکوپی سینوس انجام خواهد پذیرفت.
در این روش ؛ جراح یک لوله نازکی که به دوربین مخصوصی مجهز است را به بینی بیمار ، وارد نموده و پس از یافتن محل پولیپ ها آن ها را بر می دارد.
لازم به ذکر است که در پایان جراحی پوليپ بيني ، پزشک به منظور پیشگیری از بازگشت مجدد پولیپ و نیز رفع التهاب موجود در مجاری بینی ؛ اسپری بینی و سرم شستشوی مخصوص برای بیمار تجویز می نماید.
جراحی پوليپ بيني امروزه با روش آندوسکوپی سینوس انجام می شود و امکان انجام این عمل به صورت همزمان با جراحی زیبایی بینی یا راینوپلاستی وجود دارد.