پولیپ بینی در حقیقت ، نوعی توده نرم است که در مسیر مجاری بینی و سینوس ها واقع شده است. چنانچه اندازه پولیپ در بینی کوچک باشد ، هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد شد تا جایی که حتی نمی توان از وجود آن مطلع شد.اما اگر شما متوجه این مشکل در بینی خود شده اید ، به احتمال زیاد ، پولیپ شما پیرشفت کرده است. جهت اطلاعات بیشتر پیشنهاد می دهیم این مقاله از دکتر علیرضا پورصیرفی متخصص جراحی گوش ، گلو و بینی را مطالعه فرمایید.
هنگامی که پولیپ ، رشد کرده و بزرگتر شود منجر به بسته شدن مجاری تنفسی شده و سبب بروز علائمی همچون ؛ انسداد بینی ، آبریزش بینی ، عفونت مکرر ، کاهش حس بویایی و مواردی از این قبیل خواهد شد که در صورت عدم درمان می تواند فرد را در معرض عوارض جدی تری قرار داده و سلامت وی را به مخاطره بیاندازد.
علائم پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی یک مشکل نسبتاً شایع است که میتواند علائم مختلفی داشته باشد. این برآمدگیهای نرم و بدون درد در داخل حفرههای بینی رشد میکنند و ممکن است باعث ناراحتیهایی شوند.
- یکی از شایع ترین علائم ، گرفتگی مداوم بینی است. افراد مبتلا به پولیپ بینی اغلب احساس میکنند که بینیشان همیشه پر است و به سختی میتوانند از طریق بینی نفس بکشند. این مشکل ممکن است در یک یا هر دو سمت بینی احساس شود.
- کاهش حس بویایی نیز از دیگر علائم رایج است. پولیپ ها میتوانند مسیر عبور بو را مسدود کنند و باعث شوند فرد بوها را کمتر یا اصلاً حس نکند. در برخی موارد ، این مشکل میتواند روی حس چشایی هم تأثیر بگذارد.
- ترشح مداوم از بینی یا پشت حلق نیز میتواند نشانهای از وجود پولیپ باشد. این ترشحات معمولاً شفاف یا زرد رنگ هستند و ممکن است باعث سرفههای مکرر ، به خصوص هنگام خواب ، شوند.
- سردردهای مکرر و احساس فشار در ناحیه صورت ، به ویژه در اطراف چشمها و پیشانی ، از دیگر علائم احتمالی هستند. این علائم معمولاً به دلیل انسداد سینوسها توسط پولیپها ایجاد میشوند.
- در برخی موارد ، افراد مبتلا به پولیپ بینی ممکن است دچار خروپف یا وقفههای تنفسی حین خواب (آپنه خواب) شوند. این مشکل به دلیل انسداد مسیر هوا توسط پولیپها ایجاد میشود.
تشخیص پولیپ بینی
تشخیص این اختلال امری ساده می باشد. پزشک متخصص پس از بررسی های اولیه ، توسط وسیله ای تحت عنوان رینوسکوپ ، این عارضه را به راحتی تشخیص داده و با تجویز برخی آزمایشات لازم جهت تشخیص محل قطعی و دقیق پولیپ و همچنین نوع آن می تواند روند درمان را آغاز نماید.
درمان پولیپ بینی
پزشک متخصص ؛ در راستای درمان ، ابتدا از طریق دارو درمانی اقدام می کند. بنابراین در این نرحله به بیمار داروهای مورد نیاز تجویز می شود. در صورتی که شرایط بیمار بهبود نیابد ، جراحی پولیپ بینی انجام خواهد شد.
روش های غیر جراحی درمان پولیپ بینی
- مصرف آنتی هیستامین
در صورتی که پولیپ در بینی ناشی از حساسیت و آلرژی باشد ، بنا به صلاحدید پزشک برای برطرف نمودن حساسیت داروی آنتی هیستامین تجویز می گردد.
- استفاده از اسپری بینی
پزشک متخصص ، دراقدامات اولیه جهت درمان پولیپ بینی ، اسپری های بینی را تجویز می نماید. در بسیاری موارد استفاده از همین اسپری ها منجر به درمان قطعی پولیپ شده و در برخی موارد نیز التهاب پولیپ را کاهش می دهند. چنانچه به کمک اسپری های بینی ، این عارضه درمان نگردد مراحل بعدی درمان و تجویز کورتیکو استروئیدهای خوراکی و تزریقی لحاظ می شود.
- مصرف کورتیکو استروئیدهای خوراکی
در برخی موارد ، پزشکان کورتیکو استروئیدهای خوراکی را به مدت محدود به صورت تکی یا همراه با اسپری تجویز می نمایند. دلیل تجویز کوتاه مدت این دارو ، عوارضی است که به دلیل خوراکی بودن ممکن است در بدن ایجاد نمایند.
- کورتیکو استروئیدهای تزریقی
در صورتی که با استفاده از کورتیکو استروئیدهای خوراکی نیز پولیپ بینی درمان نشود ، پزشک متخصص به ناچار کورتیکو استروئیدهای تزریقی را تجویز می نماید.
درمان پولیپ بینی با جراحی
چنانچه به کمک هیچ از روش های مذکور ، درمان تاثیری در روند بهبودی ایجاد نکند ، جراح به کمک عمل جراحی این عارضه را برطرف می کند.
عمل جراحی پولیپ بینی ، بر اساس اندازه پولیپ ، وضعیت بیمار و صلاحدید پزشک می تواند به یکی از شیوه های ذیل انجام پذیرد.
- جراحی پولیپ در بینی به روش پولیپکتومی
پولیپکتومی ، رایج ترین روشی است که به منظور جراحی پولیپ در بینی ( پولیپ هایی که سایز کوچکی دارند ) ، مورد استفاده قرار می گیرد.
این روش از جراحی ، ممکن است تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام شود.
- جراحی پولیپ بینی به روش آندوسکوپی سینوس
در مواردی که اندازه پولیپ موجود در بینی ، بزرگ شده باشد ؛ این عمل جراحی به روش آندوسکوپی سینوس انجام خواهد پذیرفت.
در این روش ؛ جراح یک لوله نازکی که به دوربین مخصوصی مجهز است را به بینی بیمار ، وارد نموده و پس از یافتن محل پولیپ ها آن ها را بر می دارد.
لازم به ذکر است که در پایان جراحی مذکور ، پزشک به منظور پیشگیری از بازگشت مجدد پولیپ و نیز رفع التهاب موجود در مجاری بینی ؛ اسپری بینی و سرم شستشوی مخصوص برای بیمار تجویز می نماید.
جراحی پولیپ بینی امروزه با روش آندوسکوپی سینوس انجام می شود و امکان انجام این عمل به صورت همزمان با جراحی زیبایی بینی یا راینوپلاستی نیز وجود دارد.
وجود پولیپ در بینی چه عوارضی به همراه دارد؟
پولیپ بینی ، اگرچه خوشخیم است ، اما میتواند عوارض مختلفی به همراه داشته باشد. این عوارض میتوانند کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهند. یکی از عوارض اصلی ، مشکلات تنفسی است. پولیپهای بزرگ میتوانند مسیر هوا را مسدود کنند و باعث دشواری در تنفس شوند. این مشکل میتواند بر کیفیت خواب و سلامت عمومی فرد تأثیر میگذارد.
اختلال در حس بویایی و چشایی از دیگر عوارض شایع است. پولیپها میتوانند مسیر عبور بو را مسدود کنند و باعث کاهش یا از دست دادن کامل حس بویایی شوند. این مشکل همچنین میتواند بر حس چشایی تأثیر بگذارد ، زیرا بو و مزه ارتباط نزدیکی با هم دارند.
عفونتهای مکرر سینوسی نیز میتواند از عوارض وجود پولیپ در بینی باشد. پولیپها میتوانند تخلیه طبیعی سینوسها را مختل کرده و زمینه را برای رشد باکتریها و ایجاد عفونت فراهم کنند. این عفونتها میتوانند مزمن شده و به درمانهای معمولی مقاوم باشند.
سردردهای مزمن و احساس فشار در صورت نیز از عوارض شایع هستند. این مشکلات معمولاً به دلیل انسداد سینوسها و تجمع ترشحات ایجاد میشوند و میتوانند کیفیت زندگی روزمره را کاهش دهند.
در موارد شدید ، پولیپهای بزرگ میتوانند باعث تغییر شکل ظاهری بینی شوند. این تغییر شکل میتواند بر اعتماد به نفس و تصویر ذهنی فرد از خود تأثیر بگذارد. همچنین ، وجود پولیپ در بینی میتواند خطر ابتلا به آسم را افزایش دهد. تحقیقات نشان دادهاند که ارتباطی بین پولیپ بینی و آسم وجود دارد ، اگرچه مکانیسم دقیق این ارتباط هنوز کاملاً مشخص نیست.